בתאריך 7 באוקטובר 2023 נפתחה מלחמת "חרבות ברזל" והוכרז מצב מיוחד בעורף בכל מדינת ישראל.
לאזרחים רבים בעורף הישראלי אין מרחב מוגן, ועל כן נוצר פער מיגוני אותו יש לצמצם.
לאור הצורך לפעול לצמצום מרבי של פערי המיגון לעת הזאת, נקבע בתקנות התכנון והבנייה, כהוראת שעה למשך שנה, החל מתאריך 26.10.23 כי יינתן פטור מהיתר בנייה עבור הקמה של מרחב מוגן דירתי.

מה זה בכלל  ממ"ד
מרחב מוגן דירתי (ממ"ד) הוא חדר בתוך יחידת הדיור שמטרתו לספק מיגון מפני התקפות אוויר וטילים. עקב זמן ההתראה הקצר במקרה של מתקפת טילים, הוחלט שעדיף שיהיה בכל דירה או קומה מרחב מוגן כך שהדיירים יוכלו להגיע אליו במקרה של מתקפה שטחו המינימלי של הממ"ד הינו 9 מ"ר.

 מי זכאי לפטור מהיתר בניה לממ"ד ( כהוראת שעה) ?

1️⃣. יחידת דיור צמודת קרקע:  יחידת דיור שאין מעליה או מתחתיה יחידת דיור נוספת.

2️⃣. יחידת דיור בבנייה נמוכה:  יחידת דיור במבנה שאינו עולה על שתי קומות מעל פני הקרקע.
הערה חשובה : גם מי שלא זכאי לפטור מהיתר, זכאי להקלות רבות כגון הליך רישוי מזורז !

אני רוצה לבנות ממ"ד ! מה עלי לעשות ? (נכון גם אם יש פטור וגם אם אין פטור)

⇐ בדיקה ראשונית : לפני שמתחילים את התהליך המקצועי, כדאי לפנות לייעוץ אצל קבלן או אדריכל שיבדקו אם ישנה היתכנות חוקית ופיזית להקמת ממ"ד, ותתקבל הערכת עלות ראשונית.

קבלת הסכמת בעלי הדירות בבניין : במקרה של בניין משותף תידרשו לקבל את הסכמתם בכתב של לפחות 60% מבעלי הזכויות בבניין .

⇐ תכנון : כמו כל תהליך של בנייה, נדרש בבניית ממ"ד תכנון על ידי בעל מקצוע (כגון אדריכל), שיבדוק ל את המקרה הפרטני שלכם (כמו למשל איזה תשתיות עוברות במקום, איך הממ"ד ישפיע על המבנה הקיים, ואיזה דרכי גישה קיימות לחומרים וכלי עבודה לאתר הבנייה). את המידע הזה הם יתרגמו לתכנית הנדסית לרישוי ולביצוע, ויתנו אומדן כספי מפורט יותר.

⇐ רישוי : במקרים בהם נדרש הוצאת היתר בנייה לממ"ד פונים לוועדה המקומית לתכנון ולבניה עם בקשה להיתר בנייה. הבקשה כוללת מסמכים שונים כמו הוכחת בעלות או זכות שימוש בנכס, מפות ושרטוטים מקצועיים, טפסים ספציפיים של הועדה, והוכחת תשלום אגרה. תהליך הוצאת ההיתר, למרות שכאמור הוא מקוצר במקרה של ממ"ד, יכול לארוך כחצי שנה, ויש להיערך לכך בהתאם.

במקרים בהם ניתן פטור מהגשת בקשה להיתר לרשות המקומית, נדרשת הגשת מסמכי תכנון מפורטים לפיקוד העורף ואישורם לפני שניתן להתחיל בבנייה. משך הבחינה של הבקשה במקרה זה הוא עד 14 ימים.

⇐ בנייה

⇐ בדיקה : לאחר הקמת הממ"ד נדרשת בדיקה של איכות הבנייה, כולל בדיקות מעבדה של חומרי הבנייה (כמו בטון ומתכות), בדיקת אטימות, ובדיקת מערכות האוורור והסינון. אישורים אלה מוגשים לרשות המקומית (גם במקרה של פטור מהיתר) ולפיקוד העורף, ונדרשים על מנת לקבל היתר אכלוס לממ"ד.

יש לך שאלה בנושא משכנתאות ?

מלא את הפרטים ואחזור אליך בהקדם

זוהר מאיר כהן

Similar Posts